Al Volum II del Costumari Català, de Joan Amades, a la pàgina 217, hi diu: “El punteig típic dels balls propis de Carnestoltes pel Baix Llobregat, pel Vallès, i pel Maresme, havia estat l’espolsar, punteig que va donar nom al tipus de ball qualificat d’espolsada, el qual, al Vallès sobretot, des de la darreria del segle XVIII va prendre el qualificatiu de Ball de les Gitanes “.

D’altra banda, l’Enciclopèdia Catalana, defineix el ball de gitanes com: “dansa de parelles, de moviment viu, que hom ballava prop de les fàbriques i dels llocs de treball, a Manlleu i altres indrets, el dijous gras, al matí, com a continuació de les Festes de Carnaval”.

Hom creu que la denominació de “Ball de les Gitanes“ es deu, probablement, a que els balladors, especialment les dones, duien vestits estampats molt cridaners i també perquè de seguida es va introduir l’ús de castanyoles, tant per homes com per dones.

Posteriorment també es van introduir noves danses: la jota, la caxutxa, la contradansa, la polca…

Les Gitanes a l’Agrupa

És després de molts anys d’inactivitat que la fornada de nens balladors dels anys 80 i que ara voregen els 40 anys es proposen tornar a ballar gitanes a Montmeló.

El retrobament inicial i els primers assaigs foren el 2006, per fer l’esperada ballada després de tants anys, que fou la diada del 11 de setembre de 2006. Cal destacar que ens vàrem aplegar una gran colla, de 20 parelles, cosa ben difícil de trobar a cap poble.

Des d’aleshores, el grup s’ha consolidat i hem aconseguit que els veterans tornin a agafar les castanyoles des de l’any 2010.

Actualment estem integrats en la Roda del Ball de Gitanes i fem 3 sortides a diferents pobles del Vallès a més de la ballada al nostre poble, tot i que estem disposats a fer altres ballades a pobles que no siguin del Vallès.

Caps de Colla:

Montse Martínez i Joan Prat

Mestres:

Colla Infantil (a partir dels 4 anys)

Joan Prat i Mercè Bolart

Colla Gran

Pep Benach, Pep Martí, Sònia Vallmitjana i Xavi Vallmitjana

Colla Veterans

Carme Palacios

Contacta amb les Gitanes

gitanesmontmelo@gmail.com

La Colla de Veterans assaja els dimecres al Casal dels Avis a partir de les 9 del vespre.

La Colla Gran els dijous a les 10 de la nit a la Sala Polivalent.

La Colla Infantil els dijous a partir de les 17.45h al local de l’Agrupa.