EL 10 EN FEM 10

La colla del Ball de Gitanes de Montmeló celebra aquest setembre, 10 anys del retorn de les Gitanes a Montmeló. El setembre del 2006, una vintena de parelles d’exballadors dels anys 70-80 es retroben per tornar a ballar gitanes i des de llavors que la colla no ha parat de ballar i de créixer. A més de la colla gran, des del 2010 hi ha també colla de Veterans i aquest 2016 una nova colla infantil.

Actes de celebració els dies 9 i 10 de setembre

El primer serà la presentació d’una publicació que sota el títol de El Ball de Gitanes a Montmeló i a partir d’un treball fet per en Vicenç Bolart l’any 1994, amb entrevistes a exballadors i completat i actualitzat per la M. Antònia Carrasco, recull la història d’aquesta tradició i la importància d’aquest ball en el municipi. La presentació serà el divendres 9 de setembre a les 20 hores a la Sala de la Concòrdia de l’Ajuntament.

Per a dur a terme la publicació s’ha comptat amb la col·laboració d’antics balladors i balladores del municipi que han aportat el seu testimoni i fotografies. La publicació s’ha finançat, en part, amb un projecte de crowfunding (micromecenatge) a la plataforma Verkami.

El dissabte serà l’acte central d’aquesta celebració amb una ballada de Gitanes a la plaça de la Vila amb la participació de més de 100 balladors i balladores que han format part de la colla al llarg d’aquests darrers 10 anys i amb l’actuació del grup convidat, Itxas Argia Dantza Taldeo de Getxo (Bizkaia).

Amb aquesta doble celebració, la colla de Ball de Gitanes de Montmeló mira cap al futur però fent palesa la importància d’aquest ball en la història del municipi. Es té constància escrita que a Montmeló es ballen Gitanes des d’abans del 1834.

Categories: Gitanes