Per celebrar els 10 anys del retorn a Montmeló de les Gitanes, la colla gitanera de l’Agrupa va preparar aquest setembre del 2016 un munt d’activitats. Probablement una de les més boniques i amb més voluntat de record i respecte a la Història gitanera local és l’edició d’un llibre amb la Història de les Gitanes de Montmeló. La publicació és fruit del treball de recopilació de dades, entrevistes, testimonis i fotos, que van des del primer document escrit que parla de les Gitanes, l’any 1834, fins als nostres dies. Per aquesta publicació vàrem comptar amb un document base fet per en Vicenç Bolart que es va treballar i desenvolupar finalment amb la col·laboració de Maria Antònia Carrasco, membre del Centre d’Estudis de Montmeló.

Qui estigui interessat a adquirir aquest document històric gitaneru cal que adreci un correu electrònic a la següent adreça gitanesmontmelo@gmail.com o bé es posi en contacte amb qualsevol ballador/a de les colles de Gitanes.